top of page
Zoeken
  • Anneleen D'haene

Woensdag, 25 maart 2020

En toen was het ineens Coronatijd. Met een hoofdletter.


Ik ging vandaag voor de eerste keer sinds ongeveer een week nog eens naar de winkel. (Ik heb lieve huisgenoten die dat meestal op zich nemen.) De laatste keren was het al bevreemdend, vooral door de lege rekken. Vandaag vond ik het bijna akelig. Onderweg nauwelijks verkeer. Aan de ingang van de supermarkt stond iemand met een soort plantenspuit om de handgreep van de winkelkar te ontsmetten. Iedereen hield de gevraagde afstand. Ik zag een paar mensen die ik ken en we begroetten elkaar vluchtig vanop afstand. Geen van ons had de intentie om een gesprek aan te knopen. Ik zag verschillende klanten met plastic wegwerphandschoenen aan. Nog altijd meerdere rekken leeg en hier en daar hing een papier omhoog met de vraag om maximaal 2 stuks mee te nemen en ook wat over te laten voor anderen. Aan de kassa's een strip op de grond om aan te geven waar de klanten moeten wachten tot hun aankopen gescand zijn. Er werd nauwelijks gepraat. Iedereen lijkt naar elkaar te staren, lijkt af te wegen hoe veilig de andere is.

Kilte. Dat voelde ik.

Zoals gewoonlijk had ik niet goed ingeschat hoeveel er in mijn fietstas past. In de hoop dat de bloemkool halverwege niet uit de overvolle tas zou wippen en over de grond zou rollen, fietste ik naar huis. De zon scheen. Er was nog altijd weinig verkeer. Het deed goed om even in beweging te zijn.


Schrijven heb ik altijd graag gedaan. En in lastige tijden was het vaak een uitlaatklep. Misschien is dit een goed moment om het terug op te nemen. Misschien kan het ook anderen een beetje verstrooiing geven in deze rare tijden.


Tot slot drie dingen waar ik vandaag dankbaar om was:

- de zon scheen

- mijn lieve kapster gaat me een pakketje bezorgen om mijn uitgroei zelf bij te werken

- de tulpen die we in het najaar geplant hebben, komen heel mooi open

Uit onderzoek blijkt dat deze kleine gewoonte (elke avond stilstaan bij drie dingen waar je die dag dankbaar om was) je welbevinden verhoogt. De moeite waard om te proberen. Dat zeggen ze hier ook: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/26/5-redenen-om-meer-dankbaar-te-zijn/


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ik krijg de indruk dat mensen het stilaan beu worden, de lockdown. Er ontstaat onrust. Beschuldigingen, verwijten, irritatie, wrevel,... steken stilaan de kop op in berichten op sociale media, in nieu

De frituur ging vandaag weer open! Daar waren wij heel blij om. Ik mocht de frietjes gaan halen. Mocht, ja, want het was daar gezellig. Niet de kille sfeer van in de supermarkt, waar iedereen zwijgt e

Ik word een rariteit in de supermarkt: ik draag geen mondmasker en geen handschoenen. Maar ik houd wel afstand, raak mijn gezicht niet aan en was mijn handen zodra ik thuis ben. Het is een hele exped

bottom of page