top of page
Zoeken
  • Anneleen D'haene

Donderdag, 2 april 2020

Ik word een rariteit in de supermarkt: ik draag geen mondmasker en geen handschoenen. Maar ik houd wel afstand, raak mijn gezicht niet aan en was mijn handen zodra ik thuis ben. Het is een hele expeditie geworden om naar de supermarkt te gaan. De sfeer blijft er ook kil. Het is er stiller dan anders. Geen babbeltjes tussen vrienden of kennissen die elkaar tegenkomen, iedereen winkelt alleen. Aan de ingang een soort bodyguard die zegt wat je wel/niet mag doen en de handgreep van de winkelkar ontsmet. Wat zou hier van overblijven als deze epidemie voorbij is? Ik herinner me dat ik het jaren geleden, toen we in Japan waren, zo grappig vond dat sommige mensen op straat een mondmasker droegen. Ik heb er zelfs stiekem een foto van gemaakt. Wie weet wordt dat ook hier een vertrouwd beeld. Gaan we nog handen geven of laten we dat voortaan achterwege en zullen we elkaar vriendelijk toeknikken van op afstand? En blijven we bij elk kuchje dat we horen opkijken om te zien wie de zieke is die niet binnen blijft? Wat een weerslag zou dat niet hebben op scholen en de economie als we voortaan bij elke verkoudheid thuis moeten blijven. Ik zou als kind nogal wat les gemist hebben dan. Of misschien keren we na verloop van tijd wel weer gewoon terug naar het oude vertrouwde. Als er een vaccin komt en een geneesmiddel en we ons weer gerust voelen.


Ik ben aan seizoen 2 van '13 Reasons why' begonnen. Enkele jaren geleden haalde een collega deze reeks aan tijdens een symposium. Ik weet niet meer precies wat ze zei, maar ze raadde ons in elk geval aan om te kijken. Het heeft tot dit jaar geduurd voor ik er aan toe kwam, maar gelukkig nog altijd te vinden op Netflix.


Intussen blijf ik me ergeren aan wat 'het onderwijs' met ouders en kinderen doet. Ik weet dat ik dat niet mag veralgemenen, dat veel leerkrachten hun uiterste best doen en de afgelopen 3 weken hard gewerkt hebben, maar ik hoor te veel verhalen waarvan mijn mond open valt, ook vandaag weer. Zo jammer.


Maar om te eindigen met een vrolijke noot: ik zag dat de mensen van het bloemenkraam op de markt nu aan huis leveren. Als we dan toch in ons kot moeten blijven, kunnen we nog meer genieten van bloemen in huis, dus heb ik snel mijn bestelling geplaatst


Drie dingen om dankbaar voor te zijn:

- voor het eerst dit jaar asperges gegeten en ze waren lekker!

- de hoge kwaliteit van onze gezondheidszorg

- goede reeksen zoals '13 Reasons why'

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ik krijg de indruk dat mensen het stilaan beu worden, de lockdown. Er ontstaat onrust. Beschuldigingen, verwijten, irritatie, wrevel,... steken stilaan de kop op in berichten op sociale media, in nieu

De frituur ging vandaag weer open! Daar waren wij heel blij om. Ik mocht de frietjes gaan halen. Mocht, ja, want het was daar gezellig. Niet de kille sfeer van in de supermarkt, waar iedereen zwijgt e

Vanochtend kwam een van de kinderen zo blij als wat vertellen dat ze geen examens zouden hebben! Een van de leerkrachten had dat verteld tijdens een online-les. Het bleek een aprilgrap te zijn... Noch

bottom of page